keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Vain aikuisille?

Asia jota mekin olemme miettineet.
Paljon.


 Haluammeko häihin lapsia?




Molemmat pidämme lapsista, ja mulla on muutama suht tärkeä ipana, jonka haluaisin mukaan suureen päiväämme.





Muutaman lapsen kutsumisessa on omat ongelmat. Ottaako joku asian itseensä? "Miksi noiden lapset on paikalla, ja meidän lapset eivät olleet tervetulleita". Tuleeko joillekin vanhemmille olo että me emme pidä heidän lapsista yhtä paljon, kun naapuri pöydän lapsista jotka ovat kutsun saaneet.





Kysyin asiaa kaasoltani R:lta, jonka poitsu on häidemme aikaan vajaa vuoden. Hän antoi suostumuksensa sille, ettei pikku N ole tervetullut, joten päätimme että häät ovat lapsettomat. Vinkkasin myös muutamalle muulle lapsenvahdin hommaamista tietylle päivälle, ja he ottivat sen hyvin vastaan.





Vuodessa toki saattaa putkahtaa maailmaan lisää pikkuisia, ja on ihan ok että tissistä ravintonsa saavat ovat menossa mukana. Ja tietenkin jos jollain on tilanne, ettei jälkikasvua nyt mitenkään saada hoitoon mihinkään. Oletamme kuitenkin jokaisella löytyvän paikan johon lapset saadaan edes muutamaksi tunniksi.





Mikä saa meidät viettämään lapsettomat häät?





Pakko myöntää, että toki raha ratkaisee. Laskimme, että alle 12-vuotiaita tulisi noin 30. Ruuan hintaan se tekisi vajaa 200e, mikä ei ole paljon.



Toinen ongelma oli tila. 30 henkilöä lisää vierasmäärään ja meillä olisi kaksi vaihtoehtoa. Joko pöytien uudelleen järjestely ruuan ja kaffien jälkeen ennen bändiä, tai toinen paikka.

Toinen paikka olisi tarkoittanut sitä tehdashallia, joka oli O:n mielestä ihan hirveä.

kuva



Nykyaikainen trendisana, tai hirviösana, pönötys. Häissä on paljon pönötystä. Paikallaan olemista. Pitää varoa toisia. Välillä on ruokaa, välillä kuumaa kahvia. Nyt ei saa lähteä pöydästä. Häät ovat tylsät juhlat. Välillä aikuisillekin, saati lapsille.
Tästä päästään siihen suurempaan rahareikään, tekemisen järjestäminen lapsille. Niin suuri määrä lapsia olisivat tarvinneet paljon aktiviteetteja, sekä hoitajan. En olisi halunnut, että lasten vanhemmat vuorollaan katselevat lasten perään, eivätkä saa rauhassa nauttia juhlista.

Kuva




Minä en myös pidä henkilökohtaisesti lasten edessä ryyppäämisestä. Joten lapsellisissa häissä olisi ollut toiveena, että kello xx lapset olisivat lähteneet.



Ja kauhea soppa tästäkin olisi syntynyt. Siinä olisi joko itse vieraat lähteneet kesken pois, tai paikalla olisi ravannut randomeja hakemaan lapsia nukkumaan.

Sen verran teini-ikäisenä olen ollut mukana lasten kerhoissa, sun muissa että vieläkin verkkokalvoille iskostuu näky, jossa kymmenen muksua repii mua eri suuntiin, enkä tätäkään häissä halua. Joku rikkoisi pian vahingossa puvunkin.
Olemme toki varautuneet siihen, että saadaan päätöksestämme ihmetyksiä. Jotkut voivat olla kunnioittamatta meidän päätöstä, ja tuoda lapset mukanaan. Toiset taas voivat jäädä tulematta protestiksi, tai saapua paikalle loukkaantuneena suurperhe pussi herne-maissi-paprikaa nenässään.
Meidän juhlat, toivomme vierailta sen verran kunnioitusta meidän juhlaa kohtaan.

kuva


 
Mitä vastaamme kyselyihin lapsista?
 
Totuuden.
Meidän juhlapaikan ykkösvaihtoehtoon ei vaan yksinkertaisesti mahdu.
Muuta selitystä emme mielestäni tarvitse. Ja tilan puutteen näkee myös varmasti paikan päällä.

 
Miten ilmoitamme tahdostamme?
Kirjoittamalla kuoreen vain perheen aikuisten nimet. Myös kutsuun ajattelimme laittaa maininnan pyynnöstämme juhlia vain aikuisten kesken.


Pitäköön joku itsekkäänä ratkaisuna, tämä on meidän tahto.

Aikooko muut pitää lapsettomat häät?
Vai onko ihan tuhoon tuomittu idea kutsua vain ne lapset, joiden kanssa on enemmän tekemisissä?


9 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Olisin myös alunperin halunnut lapsettomat häät, en siksi että meille tulisi ryyppäjäiset, mutta juurikin tuon takia ettei vanhemmat pysty rentoutumaan kunnolla. Aluksi kauhistuin myös ajatusta, että jos jonkun lapsi rupeaa möykkäämään kesken vihkimisen eikä vanhemmat ymmärrä viedä lastaan ulos kirkosta. Tällainenkin on koettu ja se on mielestäni erittäin epäkohteliasta hääparia kohtaan!

Meille kaikki vieraat kuitenkin tulevat kaukaa eikä esim. siskoni pysty jättämään lapsiaan kotiin, joten päädyimme sitten etsimään juhlapaikan, jossa olisi lapsillekkin jotakin aktiviteettia. Juhlapaikkamme ulkopuolella on upouusi lasten leikkikenttä ja jalkapallokenttä, lisäksi laitamme ulkopelejä kuten jättijengan ja kroketin, joten toivon todella että sekä muksut että aikuiset viihtyy!

Laura kirjoitti...

Meillä tulee myös häät ainoastaan aikuisten kesken. Mietittiin ensin, pitäisikö Matiaksen sisarusten lapset kutsua, mutta Matiaksen siskolta tuli tähän jyrkkä ei: haluavat itsekin päästä juhlimaan ilman lapsia. :)

Mrs B. kirjoitti...

Mä olen niin sen kannattaja, että jokaisella pitää saada olla oikeus valita omien häidensä kohdalla myös se, kutsutaanko lapsivieraita vai ei. Ja toisaalta myös, jokaisella vieraalla pitäisi olla tarpeeksi kunnioitusta hääparia kohtaan noudattaa heidän asettamaansa toivetta :)

Meille tulee "lapselliset" häät - meillä on syntynyt sukuun viimeaikoina melko paljon uusia pikkuisia, ja toisaalta - etenkin minulle (sisarusten puuttuessa, heh!) serkuista on tullut kuin siskoja ja veljiä, vastaavasti heidän lapsensa ovat lähes kuin omia. Toisaalta, meilläkin on 8-vuotias itsellämme, joten olisi tuntunut tosi kurjalta jättää oma pois juhlista - toisaalta myös se olisi tuntunut vähän tekopyhältä, jos oma olisi läsnä ja muilta olisi kielletty lapsien tuominen meidän juhlaamme.

Toisaalta, annan omalta osaltani meidän juhlamme suhteen vanhemmille vapaat kädet asian suhteen - jos he haluavat itse jättää jälkikasvunsa kotiin muiden hellään huomaan ja juhlia ilman lapsiaan, sen mielelläni heille suon. :)

Unknown kirjoitti...

Meillä kaikki paikat varteenotettavat paikat on keskellä peltoa. Ja vieraat ovat maksimissaan 100 km päässä kotoa, toivoimme ettei tuo tunnin ajomatka ole este hoitoon jättämisellä. Jos paikka olisi hirveen kaukana vieraista, olisi ehkä pitänyt miettiä asiaa siltä kannalta.

Unknown kirjoitti...

Kyllähän sitä ilman lapsia voi ihan eri tavalla juhlia :) meillä ei ole edes noin läheisiä lapsivieraita olemassakaan, sekin helpotti päätöstä. :)

Unknown kirjoitti...

Täällä toinen ainut lapsi! Mun serkut on myös niin eri ikäisiä, ettei heidän kanssaan ole muodostunut noin läheistä suhdetta. Läheisimmät lapset olisi tosiaan meidän serkun lapset, ja heidän kanssaan ei olla mitenkään erityisesti tekemisissä.

Teillä on myös se, että osa vieraat tulevat toisesta maasta, olisi vähän kohtuutonta pyytää jättämään lapset hoitoon moneksi päiväksi.

Ja todella toivon tuota kunnioitusta. Ymmärrämme toki, että tilanteet muuttuu, ja sen mukaan elämme, ja ymmärrämme myös sen ettei lapsia aina minnekään saa.

hile kirjoitti...

Mullakin muutama serkku (kaks kaasoo kuuluu näihin) on kun sisaruksia. Oon kyl muutenkin tosi perheläheinen ja lähisuku (sedät, tädit ja serkut ja muutamat serkunlapsetkin) kuuluu mun perheeseen <3

Me tehtiin kans sama päätös et kutsutaan lapsetkin ja sit vanhemmat itse saa päättää miten reagoi - ottaako lapset mukaan vai juhliiko rennosti ilman :D toki voi sitä juhlia rennosti lapsienkin kanssa :)

Meillä tulee viiniä jo ruuan kanssa, mutta muuten alkoholit tulee tarjolle vasta varmaankin kahvien jälkeen josta on noin pari tuntia siihen että lapset toivotaan poistuvan paikalta :)

Sokeri kirjoitti...

Yhdyn viisaan rouvan sanoihin: kukin päättäköön itse, kenet juhliinsa kutsuu.

Tuhoon tuomittuna ideana en pidä sitäkään, että kutsuisi vain läheisimmät lapset. Aikuisetkin kutsutaan sillä perusteella, ketkä ovat läheisimpiä. Leipomuksiaan tuovan seinänaapurin kutsuminen ei tarkoita sitä, että koko kerrostalo pitäisi kutsua. :)

Jos harvojen ja valittujen lapsien kutsumisen perustelee läheisyydellä, kenelläkään ei pitäisi olla nillittämistä. Itsekin olemme olleet häissä, joihin lapsiamme ei ollut kutsuttu, vaikka paikalla oli hääparin sisarusten lapsia. En kokenut ratkaisua mitenkään epäkohteliaana.

Tympeänä ja aliarvioivana sen sijaan saattaisin kokea hääparin esiintymisen ikään kuin hyväntekijöinä: joissakin hääinfoissa hääpari verhoaa toiveensa lapsettomista häistä siihen, että vanhemmat saavat vapaaillan. Kuten rouva B:kin yllä mainitsee, vanhemmat voivat saapua keskenään niihinkin häihin, joihin lapset on kutsuttu. Lisäksi suurin osa vanhemmista osannee järjestää lapsivapaata aikaa ilman hääkutsujakin.

Summattuna kyse on mielestäni enemmän siitä, miten valintansa perustelee ja sanansa asettelee, kuin siitä, kenet pitäisi kaikkien sääntöjen mukaan pitäisi kutsua.

Unknown kirjoitti...

Kiitos sokeri mielipiteestä:) ehkä ei olisikaan hullu idea kutsua vain ne lapset, ketkä oikeasti tunnemme :)