maanantai 19. syyskuuta 2016

Mitä miehelle päälle?

Kaikkialla puhutaan aina morsiuspuvuista, mutta yhtä tärkeä aihe, miehen asu jää aina taka-alalle. Mulle jo työni puolesta miesten pukeutuminen on tärkeää, saatika kun vierellä kulkee tuollainen mallin mitoissa oleva kuivan kesän orava, jolla sopii KAIKKI, vain taivas on rajana! Meillä onkin paljon puhuttu miehen juhlapuvusta.


Smokki

kuva


Smokin kuuluisin käyttäjä taitaa olla itse 007, James Bond.


 Smokki meillä tippui ensimmäisenä pois.

Smokki soveltuu iltajuhlaan, eli klo 18 jälkeen alkavaan juhlaan. Itse pidän nykypäivänä smokkia enemmän bilepukuna, kun asiallisena juhlapukuna.
Smokin kanssa myös kuuluu käyttää valkoista taskuliinaa, ja taskuliina ja kukkaviehe ei etiketin mukaan sovi samaan pukuun (eikä minun silmän), epävirallisissa tilaisuuksissa taskuliina voi olla saman värinen kun rusetti ja vyö. Virallisissa tilaisuuksissa rusetin sekä vyön kuuluu olla musta.
Paitana on smokkipaita, ja kalvosinnapit.

Kengät:
kiiltonahkakengät

cap-toe kengät

Frakki

kuva

Miehen juhlapuvuista juhlavin. 

Meillä molempien mielipide oli se, että frakki on iltajuhlapuku. Frakkiahan käytetään kello 18 jälkeen alkavissa iltajuhlissa ja virallisissa tilaisuuksissa.

Frakin kanssa valkoinen taskuliina, valkoinen frakkiliivi, valkoinen rusetti (akateemisissa päivätilaisuuksissa musta liivi).
Frakin kanssa frakkipaita, johon yleensä kuuluu valkeat helmiäisnapit ja kultaiset kalvosinnapit.


 Juhlava, mutta niin tylsä! Ei mitää väriä. Eikä myöskään sovi meidän teemaan ollenkaan.

Frakin kanssa kiiltonahkakengät.



Tumma puku

Kuva


Tumma puku on musta, tumman sininen tai harmaa puku

Tumma puku oli meidän pukukajakassa vahva kakkonen. Tumma, hyvin istuva puku O:n vaatekaapista jo löytyykin. Monet juhlat juhlineena ei oltaisi haluttu sitä pukua omiin häihin, ja tuntui jotenkin tyhmältä lähteä ostamaan uutta mustaa pukua. Musta siksi, koska O ei halua sinistä, eikä se väri hänelle sovi, ja minusta taas harmaa puku ei ole juhlava.
Solmiolla, tai dumbo-plastronilla ja värikkäällä juhlaliivillä tummaan pukuun saa myös kivasti väriä, ja juhlavuutta.
Paidaksi kauluspaita, myös juhlapaita käy. Kalvosinnappeja sekä solmioneulaa voi halutessa käyttää.

Nykyään pukumuoti on hyvin slim:miä, hyvä muistaa että kapean puvun kanssa kapea solmio.

Tumman puvun kanssa sopii mitkä tahansa ohutpohjaiset miesten juhlavat kengät. Hyvä kuitenkin muistaa, että puvun pitäisi olla tummempi kenkiä.
 

Bonjour-puku
kuva

Bonjour-puku on uusin tulokas pukurintamalla. Eikä lasketa viralliseksi juhlapuvuksi, käy siis hyvin juhliin joissa ei liiemmin etiketeistä välitetä.


Takki on samantapainen kun tummassa puvussa, vain pidempi, melkein polvitaipeeseen ulottuva. Puvun kanssa käytetään vapaasti värillisiä asusteita.

Bonjour-pukukin oli mietinnässä, mutta joku siinä ei sitten napannutkaan? 


Saketti
kuva 

Sakettihan se meidän kamppailun voitti. Suurin syy siihen on värillisen plastron ja juhlaliivin sopivuus, joiden osalta mulla onkin pienoinen ässä hihassa ;) Siitä lisää myöhemmin.
Itseni myös viehätti idea hatusta, sekä kävelykepistä. Ihan vaan kuvissa rekvisiittana.

Saketti on nossut yleiseksi hääpuvuksi. Saketti on rennompi päiväjuhlapuku, jota käytetään ennen kello 18 alkavissa tilaisuuksissa. Saketissa takki on musta tai harmaa ja housut mustaharmaaraitaiset.

Saketin kanssa käytetään juhlapaitaa tai smokkipaitaa, riippuen käytetäänkö solmiota vai plastroa.
Kengät on mustat, mattapintaiset, ohutpohjaiset juhlakengät.



Pukukoodi kutsuun?

Jos haluat laittaa pukukoodin kutsuun hyvä muistaa, että miehen pukukoodi vaikuttaa myös naisen pukeutumiseen.
Pukukoodi "tumma puku" luettuna kirjaimellisesti tarkoittaa miehellä mustaa, harmaata tai tumman sinistä pukua. Solmio on hyvin hillityn värinen, yleensä tumman sininen, kaikkein juhlavin väri on helmenharmaa. 
Naisella tämä tarkoittaa juhlavaa leninkiä, tai kevyttä jakkupukua. Siroja avokkaita, sekä pikkulaukkua. Käsineet ja hatut päivätilaisuuksissa ovat sallittuja.

En tiedä, miten paljon ihmiset kunnioittavat tuota pukukoodia, ja tietääkö kaikki koodin laittavat sen oikeaa merkitystä? Kesällä varsinkin töissä saa aika usein kysymyksiä, mitä voi laittaa päälle häihin, joissa on pukukoodi. Jossain tapauksessa juhlaväki saattaa näyttää mustissa puvuissaan, valkoisissa paidoissaan ja tummissa solmioissaan kun hautajaisiin menossa olevilta.

Itse olen harkinnut kirjoittavani kutsuihin "pukupakko", mutta voi olla, että tämäkin jää vaan mietinnän tasolle.

Onko muille jo selvää, mitä mies pistää päälle?


Toivottavasti tästä on jollekkin hyötyä, ja jos jää jotain kysyttävää, kysy rohkeasti! Ja pitää muistaa, että kirjoitus on tehty meidän näkökulmasta, eteenkin minun, jolla on hyvin kriittinen käsitys miesten pukeutumisesta.



 

7 kommenttia:

hile kirjoitti...

meillä miehen puku tulee oleen tyylillä tumma puku, mutta väri voi lähtee ihan noista väriskaaloista ulos :D tää kuvasarja selvensi ainaki ukolle et kaikki muut on poissuljettuja :D

Unknown kirjoitti...

:D Onneks meillä otettiin kaikki, hulluimmatkin ideat ilolla vastaan.

Mrs B. kirjoitti...

Mulla olisi ollut todella vaikea antaa omaa mielipidettä Charlesin pukeutumisesta, mutta onneksi mun ei tarvitse pohtia päätäni puhki sen kanssa! :--D Charlesille tulee US Armyn ASU (Army Service Uniform -- http://mwrcomplex.com/images/categories/Army%20Service%20Uniform%20(ASU).jpg) ja en voi väittää, että olisin mitenkään pahoillani! Hehe...!

Mulla iskee ehkä eniten noista silmään ne perinteisimmät - tumma puku ja frakki. Toisaalta, en kyllä missään tapauksessa ole esimerkiksi myöskään sakettia vastaan, mutta jotenkin omaan silmääni se vaatii puolestaan omanlaisensa kehotyypin näyttääkseen parhaimmalta. :) Mä en osaisi kuvitella Charlesia koskaan saketti päällään, mutta vastaavasti tumma puku istuu sille ihastuttavan hyvin. Mutta toisaalta, nää on niin makuasioita <3

Unknown kirjoitti...

Mun piti jatkaa tota sotilas- ja kansallispuvuista, mut ne on vähän hepreaa mulle. Toi teijän kiva pieni lisä, mitä monilla ei oo mahdollisuutta.
Mä nään varsinkin pukuja töissä. Ne on niin arkisia. Ja frakki vaatii tietyn juhlakkuuden, myös paikkaan mitä meillä ei ole :D ja sen värittömyys on ihan nono. Ja sit apeilla olisi kans pitäny olla.... jaaaaa :D
Vielä pari vuotta sitten olisin ehdottomasti ollut sitä mieltä, että Olli laittaa frakin:D

Laura kirjoitti...

Meillä matiakselle ostetaan laadukas, harmaa puku jonka pukee sitten ensimmäistä kertaa häihin. Meillä oikeastaan kaikki pidemmänmalliset on ollut alusta asti pois suljettu!

Unknown kirjoitti...

Toi on niin makuasia! Ja onneksi joka makuun löytyy jotain päälle pantavaa :)

hile kirjoitti...

hulluja ideoita otetaan enemmän ku mielellään vastaan :D tein vastaavan tekstin itelleki, lähinnä et miten meillä menee, mut laitoin linkin tähän sun juttuun, oli nii kattava et totesin et en mä saa ite fiksumpaa :D
http://hullunahaihin.blogspot.fi/2016/09/miehen-puku.html