tiistai 21. helmikuuta 2017

Tabu nimeltään raha


Mä laskeskelin tuossa viime keskiviikkona meidän budjettia uudelleen. Luku sai kyllä meikäläisenkin karvat pystyyn, ja peppu tippui melkein penkiltä. Olihan se luku paljon, paljon enemmän, mitä vuosi sitten budjetoitiin. 




Miksi meidän budjetti on mennyt "pyllylleen"?


Vuosi sitten oltiin vielä mahdollisimman pienellä budjetilla liikkeellä, ja tässä on tullut monta "pakko saada" hankintaa sen jälkeen. 

Viivan alla oleva summa oli 17 000 euroa. Alun perin kuvittelimme selviämme viidellätuhannella vähemmän. Ja mun tämän hetkinen budjetointi on yläkanttiin, paljon. Laskin, että realistinen on 14 000, jossa ei heittoa ole, kun parisen tuhatta.



Miksi budjetti on noussut reilun kaksi tuhatta? 



Aluksi päätimme tietyt asiat, laskimme yhteen ne. Niistä tämä summa. Mutta esimerkiksi vuosi sitten en vielä tiennyt, että tulen haluamaan yli 300 euron teetetyn helmikorun. Tai hunnun. Tai, että tarvitsemme pihalle suuren kylmäkärryn säilytykseen,  ja pihalle teltan. Viskibaari taisi olla alkuperäisessä suunnitelmissa mukana, mutta juomabudjetti on noussut roimasti, koska haluamme panostaa myös viineihin.
Ja kun näytti, että meillä on rahat säästössä, budjetti alittunut ajattelimme, että voimme ottaa häihimme asioita, joita aluksi vain mietimme ja  joita emme aluksi suunnitelleet. Häämessuilla teimme myös sen diilin pikkuleivistä, vaikka ruokaa suunnitellessamme sanoimme, ettemme sellaisia tarvitse. 

Myös muutama huippu pikkuhuttu nostaa budjettia! Näitä ideoita on tässä matkan varrella kerääntynyt, kaikesta en halua täällä puhua, että vieraillekin jää jotain yllätystä. Häiden jälkeen sitten. :)
Nyt voin vihdoin sanoa, että häistä tulee meidän näköiset. Molemmille on jotain. Kaasoa unohtamatta.


Laitoin sitten kyselyn facebookin häät 2017! -ryhmään, onko muiden budjetit ylittynyt. Kyllä, oli. Sain myös osasekseni kommenttia siitä, miten budjetointi ei voi olla hallussa noin suurilla eroilla, ja miten joku voi pistää yhteen päivään lähes kaksikymmentätuhatta. Ja tulihan sinne ehdottelua myös hääsuunnittelijan palkkaamisestakin.
Nämä meidän ylitykset johtuu meidän päästä! Tälle ei voida mitään. Olisimme saaneet varmasti häät aikaan jo 8000 eurolla, mutta oliskiko meitä sitten jälkeen päin harmittanut? 12 000 häät eivät poikkeaisi paljon nyt suunnitelluista, pieniä asioita vain jäisi pois.
Meillä on kuitenkin ajatuksena, että nämä ovet molempien ensimmäiset ja viimeiset häät, panostamme näihin, ettei jälkeen päin kaivettaisi tikulla hammaskoloa, ja mietittäisi miksei säästetty vähän lisää, ja saatu tätäkin juttua.
Ja eipä tule kyllä mieleen laskea, miten monta senttiä yksi päivä naimisissa maksaa. Enemmän kiinnostaisi, kuinka paljon häiden suunnittelu maksaa per tunti. Tämä summa, kun jaettaisi ajalla, mitä ollaan käytetty. Summa olisi suhteellisen pieni.


Budjetointi on ollut suorastaan hullua. Olen  kytännyt joka ainoan tarjouksen, kytännyt lehdet ja netit läpi, kiertänyt kierrätyskeskukset, roikun facebookin hääkirppiksillä... Kaikki ollaan mietitty, miten saataisiin halvemmalla.
Ilman askarteluita ja ompeluita pitkin vuotta, hullunkiilto silmissä budjetti alkaisi varmasti kakkosella.





En myöskään ymmärrä miksi on, kun sohaisisi ampiaispesään, kun puhutaan rahasta? Kaikki sen tietää, että häät nykypäivänä maksaa. Ja paljon. Muutenkin, kun suomessa rahasta puhuminen on tabu? Eihän kukaan puhu palkoistaan, tai mitä asiat maksaa. Ainakaan vanhemmat ihmiset, nuorempien keskuudessa onneksi raha alkaa olla vapaampi puhumisen kohde.
Silti aina jaksetaan arvostella niitä, jotka laittaa häihin paljon rahaa. Kukaan ei koskaan arvostele niitä kunnon budjettihäitä.
En ala itsekkään kunnon budjettihäistä puhumaan, paitsi mainitsen sen, että repisin sen rahan kasaan vaikka mistä, että saisin edes pitopalvelun ja tarjoilijat. Ei musta olisi laittamaan äitiä, ja muita sukujen naisia ruokatalkoisiin hääviikoksi. Jokainen tyylillään. 



Ja siihen, kuka häämme maksaa, kuinka paljon tienaamme, ja syömmekö pelkkää näkkileipää?

Me maksamme! Me varauduimme maksamaan koko summan itse, saadaan kuitenkin hieman apua vanhemmiltamme, jotka myös mahdollistivat näiden extrojen miettimisen, ja hommaamisen. Ja hieman tarkoittaa vain pientä osaa, ei lähellekään puolia!
Lainaa meille ei tullut mieleenkään häitä varten ottaa.

 
Ei todellakaan olla mitään hurjasti tienaavia. Se on vaan ihan oma kysymys, mihin sen rahan laittaa. Me ei esimerkiksi nykyään käydä juhlimassa oikeastaan ollenkaan. Ja ollaan häiden takia jätetty ulkona syömiset minimiin.  Joissa muuten säästää tuhottomasti!
Ja mä olen vähentänyt shoppailua.


Ja vaikka tässä ollaan käyttämässä varmasti häihin enemmän, kun työtön saa rahaa vuodessa, oli meillä varaa vaihtaa vuoden lopussa myös auto.
Jääkaapissa on muutakin kun Oivariini, ja valot!


Kyllähän molemmat näiden bileiden eteen on töitä paiskinut! Minäkin istun lisätienestin takia euron kuvat silmissä välillä kaupan kassalla! Ja vapaa-aika, ainakin yhteinen sellainen on kortilla.
Vielä, kun on se häämatkakin yksi suuri kysymysmerkki.  Ja siihen uppoaa myös suhteellisen suuri, nelinumeroinen luku.



Omalta osaltamme yritämme hitusen nostaa tätä suossa kylpevää taloutta ylöspäin ;)
Rauhaa ja rakkautta. 


En halua pahoittaa kenenkään mieltä, nämä on mun mielipiteitä, halusin vaan päästää ulos patoutumani!

Oletteko te ylittäneet vai alittaneet budjetin? Ja kuulutteko näihin panosta, vai pihistä häiden pitäjiin?


8 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Hienoa että joku rohkeni nostaa kissan pöydälle! Häihin uppoavista summista on tosi vaikea saada aikaan asiallista keskustelua. Aina joku kokee tarpeelliseksi tulla päivittelemään budjetin suuruutta tai voivottelemaan sen pienuutta. Ihanat häät saa järjestettyä millä tahansa budjetilla ja missä tahansa elämäntilanteessa!

Meillä alkuperäiset suunnitelmat lensivät romukoppaan heti kun karmea todellisuus häiden hintalapusta alkoi valjelta. Ei olla missään vaiheessa tehty tiukkaa laskelmaa, vaan aika suurpiirteisesti mennään. Yritetään löytää hinta-laatusuhteelta parhaita ratkaisuja ja valitaan palveluntarjoajia mieltymysten ja arvojemme mukaan ennemmin kuin edullisimman hinnan perusteella. Meille häät on elämys samalla lailla kuin hyvä ruoka tai matkailu, emmekä koe omantunnontuskia laittaessamme rahaa näihin juhliin.

Lainaa ei oteta ja ollaan valmistauduttu maksamaan kaikki itse. Kyllä kaksi aikuista, lapsetonta, työssäkäyvää aikuista saa homman hoidettua kunhan priorisoi ja miettii mikä on itselle tärkeintä. Meille tärkeää on saada kaikki läheiset saman katon alle ja luoda ihania muistoja!

Unknown kirjoitti...

Mä koin sen jotenkin mun velvollisuudeksi ton jälkeen, mitä sain aikaan tuolla häät-ryhmässä. Ajatukset oli todella vaikea saada "peperille" järkevään muotoon.
Useimmin se isompi summa sitä keskustelua nostaa, onko sitten meidän suomalaisten perisynnistä, kateudesta?

Mä olen kaikki laskenut. Mukana on häälehdet ja kaikki matkat helsinkiin. O ei ole niin kiinnostunut tästä. Ja suurin osa ollaan pikku hiljaa maksettu pois.

Jep! Kun molemmat on töissä, ei niitä lapsia ole ja vähän miettii, mihin rahaa käyttää ei kauheaa ongelmaa pitäisi olla :) Sitä vaan ei moni ymmärrä.
Mua muutenkin ärsyttää, että tietyt ihmiset olettaa aina, että kaikki kallis on peräisin isin kukkarosta.

Sonja || Luomalla- blogi kirjoitti...

Miksi sitten paljon (mikä se kenellekin on?) häihinsä rahaa laittavat kokevat tarvetta selitellä (kuten sinä yllä :))? Tai miksi tekstistä saa kuvan, että jos vanhemmat haluavat maksaa niin se olisi jotenkin paha asia? Aika varovaisesti saa raha-asioista puhua jos ei halua sitä sohaista muurahaispesään- ilmiötä saada aikaan. Se, ottaako lainaa häitä varten ei kai sekään ole mitenkään paha asia vaan oma valinta. Toiset saa just oman näköiset häät alle 5000€ ja toisille ei riitä tuo summa edes alkuun. Oon itsekin sitä mieltä että raha on tabu mutta en yritä esittää ettei se olisi sitä itsellenikin. Sitä ketjua lukiessa ärsytti että sieltä sai kuvan ettei alle 10 000€ ole mahdollista saada "kunnon bileitä". Elämäntilanteita on niin erilaisia ja meillä on kolme lasta joiden kahden kanssa minä olen kotona - silti saadaan kunnon bileet enkä jaksa uskoa hetkeäkään että mua jäisi niissä pirskeissä kaduttamaan puuttumaan jäänyt materia :) Onnistuneiden tai hyvien häiden edellytys ei ole kallis hintalappu. Hyvä, että asiaa nostetaan esiin!

Unknown kirjoitti...

Mä en selitellyt, mä iskin faktat tiskiin budjetista. Tarkoitus oli kirjottaa, mitä budjetille kuuluu, kun aikaa on vajaa puoli vuotta, ja mukaan on tullut uusia juttuja. Budjetti ja häiden hinta on oleellinen osa häitä, ja näin myös musta hääblogia.
Meillä puhutaan rahasta ihan avoimesti, ja nähdään että tämä on syy siihen, ettei olla koskaan mitenkään tapeltu tai edes kiistelty rahasta. Raha kuuluu jokaisen elämään vahvasti, ja toivon että se muuraispesään sohaiseminen alkaisi väistyä vapaan keskustelun tieltä.

Mulle on sama, millä jokainen häänsä maksaa. Onko se sitten kallis kulutusluotto, tai vanhemmilta saatu raha. Me ollaan ihan itsenäisiä aikuisia ihmisiä, ei pyydetä rahaa muutenkaan vanhemmilta, miksi häihin. Ja tästä päästään taas siihen, että häät vanhempien kukkarosta tarkoittaa että vanhemmat päättävät häistä.

Varmasti jokainen tekee oman näköiset häät, meille se tarkoittaa tuota summaa. Eikä koristeet vie, kun muutaman satasen. Pienistä puroista kasvaa suuri joki :)

Anonyymi kirjoitti...

Niin ei ollut ollenkaan tarkoitus hyökätä, ihmettelin vain tätä samaa ilmiötä mutta sieltä toisesta suunnasta :) Meidän häät, tällä hetkellä, tulevat kustantamaan maks 7000€ ja siinä on molempien vanhemmilta saama apu luettuna mukaan. Reilusti avustavat enkä mä koe sitä mitenkään hävettävänä asiana. He haluavat auttaa, ei me olla kiskottu heitä penniäkään. Miten heiltä saatu apu meiltä itsenäisyyden vie? He ovat itse sanoneet ettei apu tarkoita että haluavat päättää. Tekstissä on mielestäni jokunen asenteellinen toteamus toisenlaisesta tyylistä hoitaa asiat ja kun avointa ja hyvänmielistä keskustelua halutaan, niin tekstin tehokeinot (yleistäminen nyt ainakin) on fiksuinta jättää pois :) Totta on, että niitä "pakko saada"- juttuja tulee sitä mukaa kun nettiä penkoo ja muiden ideoita ihastelee :D Johonkin on pakko vetää raja, jopa teillä isomman budjetin juhlijoilla. Toivottavasti vielä omana elinaikana saa nähdä rahakeskusteluja ilman tällaista puolustelevaa sävyä, joka näissä lähes poikkeuksetta on. Minä uskon vakaasti siihen, etten tarvitse isompaa budjettia unelmien häihin eikä se tee minusta kateellista enemmän taloudellista panostusta laittaville ;)

- Sama Sonja :)

Piude kirjoitti...

Hyvä Laura! Taas muistan miksi aiemmin jo erosin Facen Hää-ryhmistä :D Tsiisus, että nakersi se vertailu ja suoranainen veettuilu kaikista asioista. Koen mielekkäämmäksi suunnitella häitä blogin kautta ja jos jotain auotuttaa, niin tervetuloa kommenttikenttään aukomaan.

Sitten se itse budjetti. Yli ollaan varmaan menty jo paljonkin. En ole uskaltanut laskea. Aika tiukasti oli 10 000€ takaraja, mutta eipä taida toteutua. Ei oteta lainaa, sen sijaan säästötili on avattu jo 2015 kesällä. Eli ihan omista persvilloista on rahat revitty. Äite maksaa potrettikuvat, eli 320€ + 70€ varausmaksu ja appivanhemmat kustantaa hääyön hotellin. Nyt "helpottaa" kun ukko lähtee sinne Brysseliin töihin, niin päivärahoja tulee alta 9000€, siitä saadaan sitten kivasti lisää budjettiin.

Jokainen tavallaan, as you said. Välillä tekisi mieli laittaa elämä risaiseksi ja ostaa kaikki mitä haluaa, mutta sitten toisaalta pieni markkoja laskeskeleva Piia huhuilee takaraivossa "Se on hei vaan yksi päivä!" Meillä kun sitä autoakaan ei ole vielä uusittu ;D

Ollaan kuulolla! Ja kiva kun kirjotit, alan ite tekeen budjetin tilintarkastusta!

Unknown kirjoitti...

Kuka tässä hyökkäilystä puhui mitään? Mä kirjoitan blogia omasta näkökulmasta, mun/meidän silmin. Enkä ole yleistänyt ainakaan yleellistä, kallista budjettia, koska mainitsin tekstissä, niinkun monessa muussakin postauksessa miten me säästetään erinäisistä asioista.
Myös kustannukset vaihtelevat suuresti eripuolilla maata. Kehäkolmen sisäpuolella häitään järjestävät köyhtyvät yli 5000e jo maksaessaan tilavuokran ja pitopalvelun. Maaseudulla varsinkin tilavuokrat taas ovat marginaalisia, tässä mekin säästimme pitkän pennin.
Ilmaisia lounaitahan ei ole, kyllä jokainen odottaa sitä vastakaikua rahalleen, niin myös vanhemmat. Jos eivät suoraan, ainakin rivien välistä aivan varmasti. Oli sitten kyse kukkien väristä, hääparille epämieluisista sukulaisista vieraslistalla tai keitetystä perunoista ruokalistalla.
Tuohon 7000 euroon meillä ei mahtuisi bändi, joka ikävä kyllä on meidän silmin yksi tärkeimmistä, mitkä tekee sen kunnon bile-meiningin. Ei ihmiset innostu joraamaan samalla tavalla spotifysta, kun elävästä musiikista, ero on todeistettu useissa häissä.
Pakkohan ihmisen ei ole kun kuolla, ja köyhän maksaa veroja. Kyllähän häihinsä saa Madonnan laulamaan ja joutsenet tanssimaan, kun vaan pätäkkää löytyy!
Hienosti ainakin vedit herne-maissi-paprikat nenuun, vaikkei mitään syytä kateuteen olekkaan. ;)

Sonja ll Luomalla- blogi kirjoitti...

Toistan itseäni: jospa omana elinaikana pääsisi todistamaan järkevää keskustelua rahasta. Hyväkin yritys jää yritykseksi jos kokee vastakommentointiin noin suurta tarvetta puolustautua. Raha herättää tunteita, olipa sinulla sen suhteen kuinka avoin linja tahansa. Ole itse se muutos, jota postauksessa peräänkuulutat. Vielä loppuun: voi olla aidosti tyytyväinen vähempään kuluttamiseenkin, niin uskomattomalta kuin se sinusta voi tuntua.